Kráječ chleba


V historii se bochník chleba k jídlu i při jídle lámal, proto byl rozdělen na několik dílů. Teprve před několika staletími se začal krájet. Na začátku minulého století Otto Frederick Rohwedder začal přemýšlet o usnadnění práce ručního krájení částečným nebo úplným nahrazením a to nějakým strojním kráječem. V roce 1912 začal na zhotovení kráječe pracovat, jelikož nakrájený chléb byl určen k přímé spotřebě bylo potřeba kráječ používat jen tam, kde probíhala příprava jídla pro velké množství lidí, protože chléb po jeho nakrájení brzy okoral. Musel tedy přemýšlet na jeho vylepšení společně s Gustavem Papendickem a v roce 1928 navrhl stroj tedy kráječ, který chleba nejen krájel, ale také balil.


Kráječ chleba je vlastně druh moderního krájení potravin a je skvělým pomocníkem do každé domácnosti, veřejných kuchyní atd. Má dokonale vybroušené ostří na rotačním krájecím noži z nerezavějící oceli, kreré bez problémů nakrájí různé druhy potravin a to zcela bezpečně. Potraviny nakrájí přesně na perfektní plátky s přesným řezem. Má nastavitelnou tloušťku krájeného plátku nejčastěji od 1 do 16 mm. Krájení je zcela bezpečné díky bezpečnostnímu držáku a na některých kráječích také díky gumovým přísavkám a vodícím lištám.
Jsou dva typy kráječů: ruční, který je spíše starší záležitostí, ale pro svou pratičnost je používán dodnes a je mezi lidmi stále velmi oblíben. Dalším typem je kráječ elektrický, který je v dnešní době používanější, moderní a komfortní.
Kráječ je velmi ideální pro krájení masa, uzenin, pečiva, sýrů, ale i ovoce a zeleniny. Je skládací, což je výhodou při jeho nečastém používání, tím prakticky nezabírá žádné místo např. na kuchyňské lince. Je vyroben pro jeho časté používání, čímž je jeho snadná údržba a čištění. Může být také velmi ideálním praktickým dárkem nejen pro ženy.