Fritéza


Fritovací hrnec je kuchyňským spotřebičem, který slouží pro přípravu smažených jídel. Při smažení ve fritéze je potřeba velkého množství oleje. Po vložení většího množství jídla jeho teplota klesne jen minimálně, tak zůstává stabilně vysoká a potraviny jsou poměrně rychle připraveny a nenasáknou tolik olejem oproti klasickému smažení na pánvi. Potraviny připravené ve fritéze jsou chutnější, ale i zdravější.


Fritovací hrnec je složený z kovové (hliníkové) nádoby na olej se zabudovaným výkonným topným tělesem na jejím dně a na ní je přimontován termostat. Termostat zapíná topné těleso při poklesu teploty a vypíná jej při dosažení nastavené teploty. Může být regulovatelný, s nastavenou pevnou teplotou nebo s výběrem z jedné ze dvou teplot. Pro zamezení úniku pachů a par při fritování je součástí fritézy víko opatřené tukovým a uhlíkovým filtrem. Zamezuje také zbytečnému úniku tepla, a proto snižuje spotřebu elektrické energie. Součástí dnešních fritéz jsou dvojité izolované stěny, které omezují možnost popálení při používání a zmenšují odvod tepla po obvodu hrnce. Nepostradatelným doplňkem je fritovací koš opatřený madlem, do kterého vkládáme potraviny a poté jej vložíme do oleje. Madlo může být odjímatelné nebo pevně spojené s fritovacím košem. Častým doplňkem fritéz je časovač, který svým zvukem oznámí konec nastaveného časového intervalu, ale dnes máme i fritézy s elektronickým časovačem a automatickým vypínáním.
Máme fritovací systémy s rovným dnem, ale také s nakloněným dnem a otočným fritovacím košem. Máme fritézy přenosné i vestavné, které jsou modernější. Olejová náplň fritéz s rovným dnem je 1 – 2,5 litru podle obsahu a maximální obsah potravin je 1 kilogram. Olejová náplň fritéz s nakloněným dnem je cca 1 litr a maximální obsah potravin je také 1 kilogram. Fritézy jsou rozebíratelné a omývatelné v myčce na nádobí.